Румънският президент Клаус Йоханис възложи в понеделник  на  министъра на

...
Румънският президент Клаус Йоханис възложи в понеделник  на  министъра на
Коментари Харесай

Николае Чука е номиниран за премиер на Румъния

Румънският президент Клаус Йоханис разпореди в понеделник  на  министъра на защитата Николае Чука да сформира ново държавно управление в опит за намиране на излаз от двумесечната политическа рецесия. Президентът проведе  съвещания с парламентарно показаните партии, като само реформаторите от Съюз за избавление на Румъния не участваха в диалозите, оповестява Ройтерс. 

Йоханис посочи, че Николае Чука е бил препоръчан за министър-председател от обединението сред Национално-либералната партия, Социалдемократическата партия, Демократичния съюз на унгарците в Румъния и групата на националните малцинства. Петдесет и четиригодишният Чука е военачалник от запаса, член на Национално-либералната партия. Той е служил във военните акции в Ирак и Афганистан, ръководени от Съединени американски щати.

Очаква се държавното управление на Николае Чука елементарно да получи избор на доверие в Народното събрание, защото обединението, която го предложи за министър председател, управлява 65 % от местата, отбелязва Ройтерс.

Съгласно конституцията на Румъния претендентът за поста министър-председател би трябвало да изиска избор на доверие в Народното събрание в период от 10 дни след номинацията. Парламентът би трябвало да гласоподава програмата и състава на новото държавно управление. Очаква се това да стане на 25 ноември, четвъртък.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР